Noutati

Tehnologii care vă duc depozitul la nivelul următor

Tehnologii care vă duc depozitul la nivelul următor

Momentan, comerțul traversează o perioadă de tranziție. Cam toți marii comercianți își îndreaptă atenția către platformele de comerț electronic care sunt accesibile 24/7/365. Ca urmare, a devenit esențial ca depozitele să-și eficientizeze activitatea. Pe lângă asta, constant apar noi provocări, migrarea forței de muncă către vest și importul de lucrători de diferite nationalități, ar fi cele care dau cele mai mari bătăi de cap depozitelor în ultima perioadă.  

Tehnologia poate fi aliatul nostru de bază, atît pe drumul modernizării cât și în depășirea obstacolelor, care inevitabil apar tot timpul.

Din acest motiv am decis să vă prezentăm câteva tehnologii care vă pot ajuta depozitele să devină mai eficiente, mai rentabile și mai productive. Prin adoptarea și integrarea acestora în operațiunile din depozit, afacerea dumneavoastră poate fi mai pregătită să raspundă cererilor actuale ale comerțului și, prin urmare, vă puteți servi mai bine clienții.

1. Tehnologia de coduri de bare & Scanere

Codul de bare este o reprezentare de date, destinat a fi citit pe cale optică prin folosirea unor echipamente cititoare (scanere) cu fir sau fără fir.  Etichetele cu coduri de bare se folosesc în depozit pentru identificarea rapidă a oricărui material sau dispozitiv, de la produse depozitate, rafturi, încăperi, mijloace fixe, obiecte de inventar, documente și până la utilaje. Există chiar și anumite etichete speciale pentru spațiile aflate în aer liber sau pentru medii cu condiții deosebite.

În codurile de bare se poate codifica orice fel de informație formată din cifre sau litere: nume produs, nume producător, număr lot, dată de expirare, ș.a.m.d.

Codurile de bare sunt decodate cu ajutorul scanerelor 1D sau 2D (QR Code, DataMatrix etc) care măsoară reflexia luminii, interpretează codurile în numere şi litere şi le trimit spre gestionare unui calculator.

Avantajele utilizării tehnologiei codurilor de bare constă în vizibilitatea fluxurilor de date în timp real, reducerea erorilor umane și scurtarea timpului de operare.

2. Terminale Mobile

Terminalele mobile sunt dispozitive de calcul mici care sunt folosite de un utilizator pentru a trimite și primi informații în mod convenabil oriunde în depozit. Dintre procesele din depozit care beneficiază de utilizarea terminalelor mobile fac parte: picking, ambalare, încărcare, sortare. Utilizarea lor în depozite crește eficiența operațională, deoarece elimină necesitatea de a merge pe jos la o stație de lucru, rezultând un timp de lucru mai mic. În plus, posibilitatea de a accesa date în timp real, indiferent de locație, permite personalului din depozit să fie mai agil și mai rapid în luarea deciziilor.

3. Business Intelligence și analiză predictivă

Business Intelligence este o tehnologie care colectează, analizează și prezintă date într-un format compact și ușor de citit. Este un tool deosebit de folositor managerilor din operational, îi ajută în analiza problemelor si identificarea soluțiilor, astfel pot lua decizii în timp util și mai ales, în cunoștință de cauză. Pe de altă parte, Predictive Analytics este o tehnologie care utilizează multe tehnici, cum ar fi statistica, data mining, modelarea predictivă, învățarea automată și inteligența artificială, pentru a determina modele și tendințe în datele curente și pentru a prezice posibile rezultate.

4. Voice Technology

Tehnologia de Voce este o solutie concepută, în special pentru depozite. Ajută la optimizarea fluxurilor de lucru din cadrul depozitelor. Utilizarea ei reduce cu mult timpul de gestionare al depozitelor. Prezintă marele avantaj că poate fi combinată cu alte tehnologii și dispozitive pe care le aveți deja în depozit și se conectează cu ușurință cu sistemul WMS sau ERP. Astfel, sarcinile de selecție, aprovizionare și depozitare sunt generate de sistemul central (WMS sau ERP) și transmise wireless către terminalele mobile din dotarea operatorilor.

5. AGV (Automated Guided Vehicles)

Sunt mașini portabile care navighează singure prin autocolante, unde radio, camere de vedere, fire, magneți sau lasere. Această tehnologie este folosită cel mai adesea pentru a transporta materii prime, lucrări în curs și produse finite în jurul depozitului. În plus, AGV-urile sunt echipate cu GPS care permite operatorilor să direcționeze cu cea mai mare precizie vehiculul către locația exactă de unde trebuie să-și ridice sau să-și lase încărcătura. Depozitele echipate cu AGV-uri sunt mult mai eficiente în comparație cu depozitele tradiționale, deoarece pot semi-automatiza sarcini și procese monotone și consumatoare de timp. Alături de procesele de semi-automatizare din depozit, AGV-urile pot funcționa 24/7 și la cerere, la o viteză și o precizie constantă, deoarece nu depind în totalitate de oameni pentru a fi operate.

6. RFID Radio-Frequency-Identification - Identificarea prin radiofrecvență 

Este o tehnologie wireless avansată, care permite identificarea în mod unic a unui obiect, a unui animal sau a unei persoane, folosind datele transmise prin unde radio. RFID este o combinație de diverse tehnologii denumite generic Identificare Automată și Captarea Datelor (sau AIDC). Tehnica AIDC poate identifica automat produsele, poate colecta date și introduce datele colectate direct într-un computer, unde intervenția umană necesară rămâne minimă sau chiar funcționeză și fără input uman. Spre deosebire de tehnologia convențională de citire a codurilor de bare bazată pe vizualizare, RFID nu are nevoie să citească un cod pentru a identifica obiectele. Datorită acestui fapt, sistemele RFID pot urmări cu ușurință o varietate de produse din întregul lanț de aprovizionare cu cea mai mare promptitudine și precizie.

7. Robotică

Robotica este o ramură interdisciplinară a ingineriei, care se ocupă cu proiectarea, construcția, operarea și utilizarea roboților care pot fi programați pentru a efectua procese manuale în depozit, în timp ce automatizarea este un set de operațiuni care pot fi efectuate în mod autonom cu minimum sau nici un ajutor uman. Deoarece în depozit se efectuază cu preponderență procese repetabile și predispuse la erori, robotica și automatizarea sunt cruciale pentru simplificarea operațiunilor.Roboții au capacitatea de a prelua sarcini repetitive de la oameni și de a realiza o operațiune de depozit mai consistentă, eficientă și mai precisă. În plus, se pot îmbunătăți, de asemenea, ratele de angajare și de retenție a angajaților, deoarece sarcinile repetitive sunt transferate către roboți, făcând astfel personalul din depozit să se simtă mai împlinit și mai eficient în timp ce abordează diferite alte roluri operaționale, în care își pot aduce un input mai mare. Prețul roboților este în scădere, programarea lor s-a simplificat, iar numărul de aplicații la care pot fi utilizați crește permanent.

Total Technologies deține în portofoliu toate aceste tehnologii. Nu ezitați să cereți o consultanță pentru a afla exact ce tehnologie se potrivește afacerii dumneavoastră, cum o puteți implementa și cum vă poate ajuta să ajungeți cu depozitul dumneavoastră la un nivel superior. Consultanții nostri vă stau tot timpul la dispoziție.

Articol publicat de Daniela Popa