Noutati

De ce ai nevoie de RFID? 9 beneficii ale soluției RFID.

De ce ai nevoie de RFID? 9 beneficii ale soluției RFID.

Radio-Frequency-Identification (RFID)  - Identificarea prin radiofrecvență este o tehnologie wireless avansată, care permite identificarea în mod unic a unui obiect, a unui animal sau a unei persoane, folosind datele transmise prin unde radio.

Indiferent de tipul de afacere pe care îl desfășurați, RFID vă poate ajuta foarte mult, fiind utilizat pentru a urmări activele, produsele, resursele umane și fluxul proceselor de producție din compania dumneavoastră.

Tehnologia RFID a fost inventată încă de acum trei decenii, iar de-a lungul anilor a cunoscut o evoluție extraordinară, atrăgând o adopție din ce în ce mai mare din partea companiilor. Specialiștii în tehnologie susțin că oferă o precizie de peste 97%.

Tehnologia RFID poate constitui un mare mare avantaj competitiv pentru companii și întreprinderi.  Are aplicabilitate în numeroase domenii de activitate cum ar fi retail, logistică,  producție și automotive.

Cum funcționează tehnologia RFID?

RFID este o combinație de diverse tehnologii denumite generic Identificare Automată și Captarea Datelor (sau AIDC). Tehnica AIDC poate identifica automat produsele, poate colecta date și introduce datele colectate direct într-un computer, unde intervenția umană necesară rămâne minimă sau chiar funcționeză și fără input uman. Spre deosebire de tehnologia convențională de citire a codurilor de bare bazată pe vizualizare, RFID nu are nevoie să citească un cod pentru a identifica obiectele. Datorită acestui fapt, sistemele RFID pot urmări cu ușurință o varietate de produse din întregul lanț de aprovizionare cu cea mai mare promptitudine și precizie.

Soluțiile RFID cuprind trei componente:

Tag - se compune dintr-o antenă pentru transmiterea și recepția semnalelor. De asemenea, are un cip RFID care include informații despre elementele la care este atașat.

Cititor - ajută la primirea și interogarea informațiilor incluse într-o etichetă.

Software de management - vă permite să gestionați cu ușurință toate datele provenite de la etichetă. Între timp, le permite utilizatorilor să ia decizii în cunoștință de cauză și să ia măsurile corespunzătoare.

Beneficiile tehnologiei RFID:

 1. Ține evidența activelor și gestionarea inventarului

Tehnologia RFID este utilă pentru a urmări activele companiei și gestionarea inventarului. Fie că vorbim de produse finite, linie de producție, unelte, containere industriale sau chiar echipamente de mare valoare, soluția RFID este cea mai bună opțiune care poate  oferi o modalitate fiabilă și rapidă de urmărire, fără a număra fiecare articol în parte. Puteți vedea instantaneu diverse elemente de un anumit tip, în ce stare se află, sau puteți detecta locația lor. Se poate urmări cu ușurință traseul unui articol, de la primirea în depozit până la utilizarea lui ca produs finit. Pentru multe companii urmărirea materialelor și a bunurilor constituie o adevărată provocare, dar cu RFID procesul de gestionare a inventarului se ușurează considerabil.  Acest sistem efectuează, de asemenea, audituri și verificări ale stocurilor. Chiar și articolele pierdute pot fi mai ușor de detectat folosind sistemul RFID manual.

2. Îmbunătățește acuratețea datelor

Deoarece dispune de transmisia electronică a datelor, tehnologia RFID elimină multe erori, cum ar fi duplicarea datelor, erorile de transcriere și elementele pierdute atunci când aveți de-a face cu volume mari de date. Mai mult, RFID poate fi utilizat cu tehnologia cloud, care  permite actualizări de date în timp real, accesibile tuturor membrilor din compania dumneavoastră. Angajații pot actualiza singuri starea și locația fiecărui articol, fără asistența permanentă a unui manager.

Informațiile bazate pe cloud pot fi accesate de toți angajații, inclusiv de cei care nu se află la birou, cum ar fi angajatii de pe teren. Datorită interoperabilității serviciilor cloud cu diferite dispozitive, puteți utiliza orice gadget, indiferent de sistemul de operare folosit, pentru a vă accesa datele de oriunde vă aflați. De asemenea, folosind tehnologia cloud vă este ușor să partajați datele RFID cu clienții.

3. Asigură un control mai bun al producției

Cu RFID puteți personaliza procese complexe de producție, deoarece puteți identifica cu ușurință fiecare articol și componentele lui individuale. De exemplu, pe o linie de producție, puteți urmări echipamentul dumneavoastră, pentru a vă asigura că anumite matrițe sunt umplute cu cantitatea corectă de lichide și încălzite pentru perioada de timp recomandată. În plus, RFID poate fi utilizat pentru a monitoriza mișcarea componentelor, pentru a vă asigura că acestea ajung pe linia de producție potrivită. Cu acest nivel de precizie reduceți semnificativ risipa și creșteți eficiența.

4. Timp de procesare mai scurt

Sistemele RFID disponibile în acest moment sunt foarte avansate, cu ajutorul lor puteți urmării automat fluxul articolelor dumneavoastră în lanțul de aprovizionare și puteți transmite informațiile într-un sistem de management financiar. Astfel, eliminați completarea manuală a informațiilor și scăpați definitiv de foile de calcul invechite.

5. Crește calitatea activității companiei

Un alt avantaj al utilizării tehnologiei RFID, este că oferă acuratețea tuturor proceselor desfășurate în cadrul afacerii dumneavoastră. Folosind o soluție RFID  vă asigurați că fiecare articol trece prin toate procesele de verificare necesare. Având în vedere măsurile din ce în ce mai stricte, care se impun de la an la an, vă puteți asigura că doar produsele care îndeplinesc standardelele de calitate în vigoare sunt expediate către clienții dumneavoastră.

6. Oferă informații de gestionare aprofundate

Tot cu ajutorul tehnologiei RFID companiile pot obține informații în timp real din toate etapele ciclului de viață al unui produs sau activ. Aceste date sunt utilizate în scopuri operaționale. Astfel, având informații de management aprofundate, companiile pot face estimări și predicții mult mai exacte care să le crească eficiența.

7. Îmbunătățește condițiile de protecție a sănătății și siguranței

Soluțiile RFID permit companiilor să verifice când vehiculele și echipamentele au fost inspectate ultima dată și când este următoarea inspecție. De asemenea, restricționează utilizarea echipamentelor în anumite condiții, pentru a se asigura că uneltele nu sunt stricate. Cu sistemele RFID  obțineți o modalitate eficientă de a gestiona inspecțiile și în acest fel, toate procesele se desfășoară fără probleme în zona de sănătate și siguranță.

8. Costuri reduse și productivitate mai mare

Aplicațiile RFID ajută la automatizarea procesului de colectare a datelor cu privire la locația și mișcarea  stocurilor, activelor sau a altor obiecte. Acest sistem gestionează toate procesele mai rapid, reducând în același timp costurile cu o mai bună fiabilitate și precizie decât procedurile manuale sau alte tehnologii, cum ar fi barcodingul. Eliminând completarea manuală a datelor, RFID poate face gestiunea datelor mai productivă la costuri mult mai mici.

9. Rentabilitate mare a investiției în RFID

Soluția RFID este rentabilă, în special pentru companiile care au o multitudine de procese de lucru în desfașurare. Toate avantajele enumerate mai sus fac din tehnologia RFID o investiție benefică pentru orice antreprenor care își dorește performanță pentru compania sa.  

Tehnologia RFID a cunoscut o creștere exponențială în ultimii ani. Și în România, din ce în ce mai multe companii aleg să implementeze această tehnologie. Dar pentru ca vorbim de o tehnologie destul de complexă, care necesită și o expertiză care ar putea să nu fie la îndemâna specialiștilor de IT din interiorul companiei dumneavoastră., specialiștii Total Technologies  vă stau la dispoziție oricând pentru a pune bazele unui proiect RFID.

Articol publicat de Daniela Popa