Noutati

Strategii cheie pentru a obține mai mult, cu resurse mai puține

Strategii cheie pentru a obține mai mult, cu resurse mai puține

Orice manager știe că în ziua de azi găsirea, angajarea și păstrarea de talente este mai mult decât o provocare. Pe măsură ce tot mai mulți angajați își părăsesc locurile de muncă din diverse motive, tot mai multe companii resimt un impact asupra productivității, care afectează satisfacția clienților și, în cele din urmă, veniturile. Tocmai de aceea trebuie să învățăm cu toții să facem mai mult cu mai puțin.

Valorificând puterea tehnologiei de automatizare, companiile își pot eficientiza operațiunile, crește eficiența și astfel eliberează timp prețios pentru ca angajații să se concentreze pe sarcini esențiale, care aduc plus valoare.

Ne-am propus ca în acest articol să explorăm câteva strategii cheie pentru o automatizare ca la carte și vom evidenția unele dintre cele mai importante tehnologii de automatizare care vă pot ajuta să vă creșteți businessul.

Puterea automatizării

Automatizarea a apărut ca o forță transformatoare în toate industriile, permițând companiilor să își optimizeze procesele și să maximizeze productivitatea. Conform unor studii recente, automatizarea poate crește productivitatea cu până la 60%, reducând în același timp costurile operaționale cu 30%. Aceste statistici subliniază potențialul imens pe care îl deține automatizarea pentru afaceri. Cu o tehnologie mai bună, puteți reduce costurile, îmbunătăți eficiența, puteți crea procese automate reproductibile, vă și vă puteți recupera investiția mai repede decât ați crede.

Identificați sarcinile repetitive și automatizați-le

Pentru a implementa eficient automatizarea, începeți prin a identifica sarcinile repetitive din fluxurile de lucru ale companiei. Nu contează cât de mică sau mare este compania dvs, sau ce tip de client deserviți, când sarcinile repetitive sunt automatizate, munca manuală este redusă, erorile umane sunt eliminate, accelerați execuția, angajații devin mai productivi. ba mai mult, adesea se simt mai împliniți.

Alegeți instrumentele de automatizare potrivite

La momentul actual sunt disponibile pe piață o gamă largă de instrumente de automatizare care răspund diverselor nevoi de afaceri. Atunci când selectați instrumentele de automatizare potrivite, este indicat să luați în considerare factori precum:

  • scalabilitatea
  • capacitățile de integrare
  • ușurința în utilizare
  • cerințele specifice ale afacerii dvs.

Enumerăm aici câteva tehnologii de automatizare:

1. Echipamente pentru tehnologia codurilor de bare

Codul de bare este o reprezentare de date, destinat a fi citit pe cale optică prin folosirea unor echipamente cititoare (scanere) cu fir sau fără fir.  Etichetele cu coduri de bare se folosesc în depozit pentru identificarea rapidă a oricărui material sau dispozitiv, de la produse depozitate, rafturi, încăperi, mijloace fixe, obiecte de inventar, documente și până la utilaje. Există chiar și anumite etichete speciale pentru spațiile aflate în aer liber sau pentru medii cu condiții deosebite.

În codurile de bare se poate codifica orice fel de informație formată din cifre sau litere: nume produs, nume producător, număr lot, dată de expirare, ș.a.m.d.

Codurile de bare sunt decodate cu ajutorul scanerelor 1D sau 2D (QR Code, DataMatrix etc) care măsoară reflexia luminii, interpretează codurile în numere şi litere şi le trimit spre gestionare unui calculator.

Avantajele utilizării tehnologiei codurilor de bare constă în vizibilitatea fluxurilor de date în timp real, reducerea erorilor umane și scurtarea timpului de operare.

2. Terminale Mobile

Terminalele mobile sunt dispozitive de calcul mici care sunt folosite de un utilizator pentru a trimite și primi informații în mod convenabil oriunde în depozit. Dintre procesele din depozit care beneficiază de utilizarea terminalelor mobile fac parte: picking, ambalare, încărcare, sortare. Utilizarea lor în depozite crește eficiența operațională, deoarece elimină necesitatea de a merge pe jos la o stație de lucru, rezultând un timp de lucru mai mic. În plus, posibilitatea de a accesa date în timp real, indiferent de locație, permite personalului din depozit să fie mai agil și mai rapid în luarea deciziilor.

3. Business Intelligence și analiză predictivă

Business Intelligence este o tehnologie care colectează, analizează și prezintă date într-un format compact și ușor de citit. Este un tool deosebit de folositor managerilor din operational, îi ajută în analiza problemelor si identificarea soluțiilor, astfel pot lua decizii în timp util și mai ales, în cunoștință de cauză. Pe de altă parte, Predictive Analytics este o tehnologie care utilizează multe tehnici, cum ar fi statistica, data mining, modelarea predictivă, învățarea automată și inteligența artificială, pentru a determina modele și tendințe în datele curente și pentru a prezice posibile rezultate.

4. Voice Technology

Tehnologia de Voce este o solutie concepută, în special pentru depozite. Ajută la optimizarea fluxurilor de lucru din cadrul depozitelor. Utilizarea ei reduce cu mult timpul de gestionare al depozitelor. Prezintă marele avantaj că poate fi combinată cu alte tehnologii și dispozitive pe care le aveți deja în depozit și se conectează cu ușurință cu sistemul WMS sau ERP. Astfel, sarcinile de selecție, aprovizionare și depozitare sunt generate de sistemul central (WMS sau ERP) și transmise wireless către terminalele mobile din dotarea operatorilor.

5. RFID Radio-Frequency-Identification - Identificarea prin radiofrecvență 

Este o tehnologie wireless avansată, care permite identificarea în mod unic a unui obiect, a unui animal sau a unei persoane, folosind datele transmise prin unde radio. RFID este o combinație de diverse tehnologii denumite generic Identificare Automată și Captarea Datelor (sau AIDC). Tehnica AIDC poate identifica automat produsele, poate colecta date și introduce datele colectate direct într-un computer, unde intervenția umană necesară rămâne minimă sau chiar funcționeză și fără input uman. Spre deosebire de tehnologia convențională de citire a codurilor de bare bazată pe vizualizare, RFID nu are nevoie să citească un cod pentru a identifica obiectele. Datorită acestui fapt, sistemele RFID pot urmări cu ușurință o varietate de produse din întregul lanț de aprovizionare cu cea mai mare promptitudine și precizie.

7. Robotică

Robotica este o ramură interdisciplinară a ingineriei, care se ocupă cu proiectarea, construcția, operarea și utilizarea roboților care pot fi programați pentru a efectua procese manuale în depozit, în timp ce automatizarea este un set de operațiuni care pot fi efectuate în mod autonom cu minimum sau nici un ajutor uman. Deoarece în depozit se efectuază cu preponderență procese repetabile și predispuse la erori, robotica și automatizarea sunt cruciale pentru simplificarea operațiunilor.Roboții au capacitatea de a prelua sarcini repetitive de la oameni și de a realiza o operațiune de depozit mai consistentă, eficientă și mai precisă. În plus, se pot îmbunătăți, de asemenea, ratele de angajare și de retenție a angajaților, deoarece sarcinile repetitive sunt transferate către roboți, făcând astfel personalul din depozit să se simtă mai împlinit și mai eficient în timp ce abordează diferite alte roluri operaționale, în care își pot aduce un input mai mare. Prețul roboților este în scădere, programarea lor s-a simplificat, iar numărul de aplicații la care pot fi utilizați crește permanent.

Măsurați și optimizați automatizarea

Odată ce ați implementat automatizarea, măsurarea impactului acesteia și optimizarea continuă a proceselor dvs. automatizate sunt cruciale. Urmăriți indicatorii cheie de performanță (KPI), cum ar fi timpul economisit, reducerea erorilor și eficiența costurilor, pentru a evalua eficacitatea inițiativelor dvs. de automatizare. Identificați zonele de îmbunătățire și efectuați ajustări pentru a îmbunătăți eficiența fluxurilor dvs. de lucru automatizate.

Concluzii

Automatizarea reprezintă un imperativ strategic pentru companiile care doresc să rămână relevante și să facă mai mult cu mai puțin. Prin identificarea sarcinilor repetitive, alegând instrumentele de automatizare potrivite, implementând soluții de automatizare precum: tehnologia codurilor de bare, tehnologia de voce sau RFID, companiile pot atinge noi niveluri maxime de productivitate și eficiență.

Din fericire automatizarea devine din ce în ce mai accesibilă și mai ușor de utilizat. Nu a existat niciodată un moment mai bun pentru a vă automatiza afacerea. Total Technologies deține în portofoliu o plajă foarte largă de tehnologii și soluții de automatizare. Nu ezitați să cereți o consultanță pentru a afla exact ce tehnologie se potrivește afacerii dumneavoastră, cum o puteți implementa și cum vă puteți crește afacerea. Contactați-ne la telefon +40 372 317 714 sau pe adresa de e-mail info@bsys.totaltech.ro și lăsați-ne să vă ajutăm să obțineți o mai mare eficiență și productivitate prin automatizare.

Articol publicat de Daniela Popa