Noutati

De ce lucrătorii din operațiuni preferă terminalele mobile în detrimentul telefoanelor mobile? - studiu de caz Zebra Enterprise

De ce lucrătorii din operațiuni preferă terminalele mobile în detrimentul telefoanelor mobile? - studiu de caz Zebra Enterprise

Compania Zebra Enterprise acordă o importanță foarte mare designului echipamentelor produse și ergonomiei soluției per total, factori care adesea sunt trecuți cu vederea de către companii atunci când fac achizitii. Factorul Uman și Designul Experienței Consumatorului sunt parte integrată a departamentului de dezvoltare a produselor. Există echipe dedicate care iși petrec zilele studiind toate tipurile de fluxuri de lucru și diferite interacțiuni. Designerii de produse și inginerii de soluții alocă destul de mult timp să înțeleagă de ce este important ca poziția mâinii și a corpului unui operator să fie optimă iar activitatea lor musculară să funcționeze la cei mai înalți parametrii.

Din cercetările specialiștilor Zebra a reieșit faptul că lucrătorii din operațiuni preferă să scaneze codurile de bare cu terminalele mobile comparativ și nu cu telefoanele mobile.  Pentru mai multă credibilitate, și-au dorit și părerea unei terțe părți, o companie specializată în ergonomie.

Astfel, US Ergonomics a realizat un studiu care să ateste, sau nu, faptul că operatorii al căror job este să scaneze constant foarte multe coduri de bare pe zi, preferă să lucreze cu un computer mobil proiectat special pentru scanarea codurilor de bare, în detrimentul unui smartphone. Acest institut studiază condițiile de muncă, în vederea realizării unei adaptări cât mai optime a omului la acestea.

Recunosc că a fost ușor riscant să comandăm acest studiu. Deși eram cu toții destul de încrezători în ipotezele noastre, nu știam ce vor descoperi cei de la US Ergonomics. Din cauza modului în care organizația își desfășoară testele și studiile, nu am avut nici o influență asupra rezultatului.” – a declarat Lindsay Fahmi - Manager de portofoliu Computere Mobile la Zebra Enterprise.

Pentru acest studiu s-au comparat Zebra TC52ax - cu motor de scanare integrat și buton fizic, Zebra EC55 – care scanează prin intermediul camerei integrate pe spatele dispozitivului, precum și două telefoane mobile cu sisteme de operare Android și respectiv IOS, ambele utilizând camera pentru scanarea codurilor de bare, folosind aplicația Scandit, in prealabil instalată.

Comparația între aceste device-uri s-a făcut analizând:

  • viteza de scanare;
  • focusul aparatului în scanare;
  • cum influențează lumina procesul de scanare;
  • caracteristicile tehnice ale camerei;
  • poziția mâinii operatorului în procesul de scanare;
  • postura corpului operatorului;
  • activitatea musculară a operatorului.

Majoritatea utilizatorilor (79,2%) au clasat Zebra TC52ax pe primul loc în toate categoriile de performanță. Aceste descoperiri au întărit teoria celor de la Zebra Enterprise, conform căreia computerele mobile proiectate pentru scanarea codurilor de bare oferă o experiență de scanare net superioară față de smartphone-uri. Beneficiile indicate de către operatori sunt atât în zona de sănătățe cât și din punct de vedere al eficienței cu care aceștia iși duc la îndeplinire jobul.

Care este diferența dintre un computer mobil proiectat pentru scanare și un smartphone?

La smartphone tehnologia camerei s-a îmbunătățit enorm de-a lungul anilor. De la post-procesare la tehnologiile senzorilor, imaginile pe care le realizam astăzi cu telefonul mobil sunt adevărate opere de artă. Dar majoritatea camerelor de pe smartphone, deși sunt capabile din punct de vedere tehnic să scaneze coduri de bare (cel mai frecvent coduri QR), au fost concepute în primul rând pentru a face fotografii sau videoclipuri. Funcția de scanare a codurilor de bare este doar un bonus, aceste camere nu au fost construite pentru scanare rapidă, repetitivă sau pe distanță lungă a codurilor de bare. Dacă un operator trebuie sa folosească camera de pe telefonul său pentru a scana coduri de bare, va trebui să folosească ambele mâini: una pentru a ține dispozitivul, cealaltă să apese butonul de scanare de pe ecran al aplicației pentru a începe sesiunea de scanare. Operatorii ar putea fi nevoiți să urce o scară sau să se aplece și să piardă timp în plus pentru această activitate.

Pe de altă parte, terminalele mobile sunt dispozitive special construite, în care fiecare componentă de scanare a codurilor de bare este proiectată ca parte a unui sistem integrat, indiferent dacă folosesc o cameră sau un motor de scanare pentru a capta coduri de bare. Fiecare element este proiectat să funcționeze în deplină armonie cu celelalte, fie că vorbim de procesorul de imagine, decodor sau butoanele de declanșare. În plus, senzorii camerei pe care Zebra îi selectează pentru computerele sale mobile sunt proiectați pentru captarea datelor și ca atare pot lua în considerare un număr mare de cicluri de viață de focalizare automată.

Concluzia studiului și a discuției ulterioare studiului este că, datorită atenției pe care inginerii Zebra o acordă designului de produs si ergonomei produselor, utilizatorii TC52ax se mișcă mai puțin și suferă mai puține solicitări fizice decât utilizatorii de smartphone, făcând întreaga experiență mai eficientă din toate punctele de vedere.

Articol publicat de Daniela Popa  

Sursa:

Your Edge Blog (4 august 2022) -  U.S Ergonomics (and three other scanning experts) just explained why front-line workers  favor enterprise-grade mobile computers over consumer smartphones for barcode - Disponibil la https://www.zebra.com/gb/en/blog.html