Noutati

Roboții nu înlocuiesc oamenii!

Roboții nu înlocuiesc oamenii!

Există o anxietate în creștere cu privire la viitorul pieței muncii. Una dintre marile temeri vehiculate în legătură cu automatizarea este că roboții ne vor transforma în șomeri! Această teamă a fost constant alimentată de presa din toată lumea, care în ultimii ani a abundant de titluri precum: „Roboţi inteligenţi ar putea să îţi fure job-ul curând” (CNN), „Roboţi cu gulere albe vin după job-ul tău” (Wall Street Journal), „Da, vin roboţii: Job-uri în era oamenilor şi a maşinăriilor” (Wired), „Vin roboţii după job-ul tău? Da, la un moment dat” (New York Times) iar The New Yorker a mers chiar mai departe și a facut o copertă „Welcoming our New Robot Overlords” (Întâmpinându-i pe noii noștri stăpâni roboți). Aceasta anxietate a fost readusă în actualitate zilele astea de către Elon Musk, care a lansat robotul umanoid Optimus, exprimându-și intenția de a folosi astfel roboți în fabricile Tesla, după care să extindă aria lor de folosire și către aplicații casnice. Odată cu acest eveniment s-a redeschis cutia Pandorei!

Suntem de acord că schimbările pe care le trăim sunt cu adevărat seismice, dezvoltarea tehnologică și piața muncii evoluează într-un ritm alert. Totuși, considerăm că instaurarea panicii în rândul populației nu este modul corect de abordare.  Ipoteza că oamenii ar putea pierde controlul asupra propriei vieți în favoarea roboților ar presupune ca societatea să stea și să privească pasiv la modul în care sunt concepute și implementate tehnologiile. Roboții și automatizarea are here to stay și datorită eficientizării tuturor proceselor de lucru cu care vin la pachet, vor deveni un must în toate domeniile.  Mai degrabă, credem că întrebarea pe care ar trebui să o pună societatea este: „Cum putem direcționa dezvoltarea tehnologiilor viitoare, astfel încât roboții să ne completeze și nu să ne înlocuiască?”.

           Oamenii au mai trecut prin astfel de stări de panică încă de la începutul primei revoluții industriale și mereu timpul a demonstrat că pe termen lung și chiar mediu, numărul de locuri de muncă a crescut. Dacă privim înapoi în istorie vedem că omenirea a parcurs diverse etape de dezvoltare:

  • S-a presupus că invenția mașinii cu abur trebuia să reducă numărul muncitorilor din producție. În schimb, numărul lor a crescut. După ce motoarele cu abur au înlocuit roțile cu apă ca sursă de energie în producție în anii 1800, sectorul s-a extins de șapte ori, de la 1,2 milioane de locuri de muncă în 1830 la 8,3 milioane până în 1910.
  • La inceputul anilor 1900, mai mult de jumătate din forța de muncă existentă era implicată în agricultură, pe vremea când era o industrie solicitantă din punct de vedere fizic și cu forță de muncă intensă. Astăzi, datorită mecanizării și utilizării unor analize de date sofisticate pentru a gestiona exploatarea culturilor și creșterea vitelor, mai puțin de 2% sunt în agricultură, dar producția lor este semnificativ mai mare.
  • În mod similar, mai aproape de zilele noastre, mulți se temeau că apariția ATM-ului la începutul anilor 1970 va înlocui casierii din bănci. Cu toate acestea, chiar dacă ATM-urile sunt omniprezente, astăzi există mai mulți angajați în bănci care îndeplinesc o varietate mai largă de sarcini.

           La fel și acum în era digitalizării oamenii vor găsi noi locuri de muncă. Abundența creată de inovațiile care economisesc forță de muncă va determina creșterea cererii; industriile noi vor crește, se vor extinde și se vor găsi noi lucruri de făcut pentru muncitorii care inițial și-au pierdut locul de muncă.

Un alt argument solid este și faptul ca Japonia și Germania, care sunt cele mai automatizate tări din lume au cea mai scăzută rată a șomajului.

McKinsey & Company, companie de business consulting, având în portofoliul de clienți cele mai influente întreprinderi și instituții din lume, a făcut un studiu elaborat din care a rezultat că probabil mai puțin de 5% dintre ocupațiile actuale vor dispărea complet în următorul deceniu, iar sarcinile îndeplinite momentan de oameni la job vor fi rearanjate astfel încât să folosească cât mai eficient noile tehnologii. Specialiștii în designul locurilor de muncă le numesc „sisteme de lucru”. Una dintre concluziile cheie ale studiului McKinsey a fost că aproximativ o treime din sarcinile efectuate în 60% din locurile de muncă actuale vor fi probabil eliminate sau modificate semnificativ de tehnologiile viitoare.  Marea majoritate a locurilor noastre de muncă vor fi în continuare acolo, dar ceea ce facem zilnic se va schimba drastic. Schimbările vor consta în modul în care oamenii lucrează. Este vorba de sarcini, nu de locuri de muncă! Până în prezent, robotica și alte tehnologii digitale au avut cele mai mari efecte asupra sarcinilor de rutină, cum ar fi verificarea ortografică, mai pe românește din pix, și a celor care sunt periculoase, dificile ori efectuate în conditii extreme, cum ar fi spre exemplu, ridicarea obiectelor foarte grele pe o linie de asamblare. Progresele tehnologice și învățarea automată vor extinde în mod semnificativ gama de sarcini și ocupații realizate de către oameni.

        De asemenea, un studiu realizat în 2016 de catre MIT (Masachussetts Institute of Technology) împreună cu cei de la Financial Times arată că o colaborare om-robot este de 85% mai eficientă decât munca realizată doar de om sau doar de robot.

        Fiecare exemplu expus demonstrează că introducerea unor noi tehnologii face mai mult decât să elimine locurile de muncă. Dacă implementarea este gestionată bine, se poate schimba modul în care se efectuează munca. Poate crește atât productivitatea, cât și nivelul serviciilor oferite prin ușurarea sarcinilor pe care oamenii le îndeplinesc.

        Desigur, schimbările majore aduse de automatizare și robotizare presupun si schimbări comportamentale, atât din partea companiilor, cât si din partea oamenilor.

Companiile trebuie să investească în formarea angajaților, astfel încât aceștia să fie pregătiți să contribuie la utilizarea și adaptarea la schimbările tehnologice pentru a putea profita la maximum de beneficiile noilor tehnologii.

Partea bună a acestui lucru este că astfel angajații dobândesc ceea ce specialiștii în sociologie numesc abilități "hibride": o combinație de cunoștințe tehnice ale noii tehnologii cu aptitudini pentru comunicații și rezolvarea problemelor.

Companiile ai căror angajați au aceste competențe vor obține cel mai mare randament al investițiilor lor în tehnologie. Nu este deloc surprinzător faptul că aceste competențe hibride sunt acum la mare cerere și impun pe piață salarii foarte bune.

      Chiar dacă tehnologia a avansat atât de mult ducând societatea pe culmi ale progresului pe care nu le-a mai cunoscut pâna în prezent, totuși cea mai importanta resursă ramâne resursa umană. În continuare oamenii rămân importanți pentru companii, iar companiile care pe lângă tehnologie investesc și în pregătirea și consolidarea echipelor reușesc să obțină cele mai mari profituri de pe urma tehnologiei.

      Dacă aveți întrebări despre roboți sau vă doriți să inițiați un proces de automatizare în compania  dumneavoastră, nu ezitați să  ne contactați. Specialiștii noștri vă stau întotdeauna la dispoziție, tel +40 372 317 714.

Articol publicat de Daniela Popa