Știați că?

Computerul Personal

Computerul Personal

 Este invenția care, efectiv a schimbat lumea, transformând societatea, dintr-una  industrială într-una a informațiilor.

Primul PC a fost Sphere1 și a fost creat în anul 1975 de Michael D. Wise la Massachusetts Institute of Technology (MIT). 

Pe 12 august 1981 concernul american International Business Machines (IBM) introduce pe piaţă un computer personal, care avea să revoluționeze tot. Până la acel moment computerele se găseau doar în facultăţi, institute de cercetare sau la marile concerne. Erau foarte mari, ocupau foarte mult spațiu, necesitau echipe întregi de tehnicieni şi costau milioane de dolari.

După apariţia primului model de computer personal al celor de la IBM, foarte multe companii au încercat să intre în acest business. Astfel au apărut alternative la modelul IBM precum Apple II, Commodore sau Atari care erau deja, încă de pe atunci, mai uşor de folosit decât varianta proiectată de IBM, care nu doar că era extrem de incomod de folosit ci şi foarte scumpă. Un calculator IBM cu monitor şi imprimantă ajungea să coste pe atunci 35.000 de mărci în Europa, un preț inimaginabil astăzi.

La momentul lansării nimeni nu si-a închipuit că acel computer, doar un sfert de secol mai târziu va avea o piaţă de desfacere internaţională cu peste 880 de milioane de sisteme instalate.

Contrar așteptărilor, cei care au contribuit cel mai mult la progresul computerelor de-a lungul timpului, au fost întotdeauna adolescenţii - deoarece ei își doreau mereu pentru jocuri mai multă memorie şi o mai mare viteză de procesare – aceste cerințe  nefiind îndeplinite de modelul celor de la IBM.

IBM a încredinţat invenţia sistemelor de operare unui tânăr pe nume Bil Gates, care mai târziu avea să pună bazele imperiului Microsoft.

La ora actuală există deja opt tipuri de computere: computer personal, mainframe, supercomputer, stație de lucru, , Apple Macintosh, laptop, tabletă și smartphone.

Articol publicat de Daniela Popa