Știați că?

Sistemul de operare

Sistemul de operare

Un sistem de operare (Operating System - OS) reprezintă un produs soft, parte componentă a unui sistem computational, care se ocupă de gestionarea şi coordonarea activităţilor unui computer. Sistemul de operare joacă rolul de gazdă pentru aplicaţiile care rulează pe o staţie de lucru.

Când și cum au apărut sistemele de operare?

Poate părea surprinzător, dar sistemele de operare sunt o idee relativ nouă. Partea hardware a fost mereu cu un pas înaintea celei software. Ideea creării unor colecții de programe care să se încarce la pornirea calculatorului și care să ne ajute să utilizăm cât mai bine componentele electronice, să gestioneze fișierele și resursele, a apărut mult după apariția caluclatorului.

Inițial calculatoarele nu aveau sisteme de operare. Programele erau introduse bit cu bit prin intermediul comutatoarelor mecanice.

Abia în 1950, Laboratorul de Cercetare General Motors a realizat primul sistem de operare pentru calculatorul lor, IBM 701, iar OS-ul putea rula doar un program pe rand. Acesta metoda se numea sistem de procesare in serii, deoarece programele si datele erau introduse pe rand.

În anii 1960 s-au folosit sisteme de procesare în serii. Acestea profitau mai bine de resursele calculatorului, rulând mai multe servicii simultan. După care OS-urlie au evoluat în multiprogramare, în care mai multe programe puteau rula în memoria calculatorului.

Primul sistem de operare cu succes comercial şi bazat pe o interfață grafică cu utilizatorul (Graphic User Interface) a fost Mac OS lansat în 1984 împreună cu primele calculatoare de tip Macintosh. Mac OS (Mac Operating System) este un sistem de operare  produs de firma Apple Inc. pentru computerele sale.

În 1996 Palm Inc. a lansat primul sistem de operare pentru dispozitivele mobile, numit Palm OS. Tot în același an Windows prezintă platforma Windows Mobile, disponibilă pe majoritatea dispozitivelor de tip PDA din acea vreme.

Nokia lansează în 1999 primul lor sistem de operare Symbian S40, pe un Nokia 7110 Un an mai tarziu, Symbian OS devine cel mai popular sistem de operare mobil, instalat pe majoritatea dispozitivelor Nokia, cât și pe telefoanele Eeicsson.

Începând cu anul 2007 lumea dispozitivelor mobile s-a schimbat radical, odată cu apariția iOS și iPhone.  Utilizatorii telefoanelor mobile puteau naviga ușor printr-un meniu prietenos pe ecranul primului iPhone.

Sistemele de operare moderne se clasifica în:

  •  sisteme de operare desktop (utilizate pentru desktop si laptop-uri)
  •  sistemele de operare server (folosite de Internet pentru a oferi servicii)
  • sisteme de operare pentru dispozitive mobile (destinate telefoanelor mobile, smartphone-urilor, sau dispozitivelor de tip PDA sau PALM).

La 5 noiembrie 2007 a fost înființată OHA (Open Handset Alliance) o alianță comercială formată din 84 de companii, condusă de Google, dedicată dezvoltării standardelor  pentru dispozitive mobile. În 2008, această alianță a lansat Android, care în câțiva ani va deveni cel mai răspândit sistem de operare mobil.

Conform ultimelor cifre, în noiembrie 2022, Android, este cel mai folosit sistem de operare din lume, dacă luăm în considerare utilizarea web. Are 42% din piața globală, urmat de Windows cu 30%, Apple iOS cu 18%, macOS cu 6%, apoi Linux (desktop) cu 1,0% . Aceste cifre nu includ dispozitivele încorporate sau consolele de jocuri.

Articol publicat de Daniela Popa