Știați că?

Android

Android

Cel mai popular sistem de operare este Android.

Cu o interfață user friendly, Android a fost proiectat  pentru dispozitive mobile cu ecran tactil precum smartphone-uri sau tablete, cu interfețe specializate pentru televizoare (Android TV), mașini (Android Auto) si ceasuri de mana (Android Wear). Sistemul de operare foloseste intrari tactile care corespund cu actiunile lumii reale precum alunecare, atingere, lovire sau ciupire pentru a manipula obiectele de pe ecran. Deși a fost creat pentru ecranul tactil, este folosit și în console de jocuri sau camere digitale.

Istoria Android

Corporația Android Inc. a fost fondată în octombrie 2003, în Palo Alto, California, de către Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears și Chris White pentru a dezvolta, după spusele lui Rubin “dispozitive mobile mai inteligente, care sunt mult mai conștiente de locația și preferințele deținătorului”. Primele intenții ale companiei au fost de a crea un sistem de operare avansat pentru camere digitale, dar deschiderea pe piața acestor dispozitive nu era îndeajuns de mare, iar eforturile companiei s-au reorientat spre producția de sisteme de operare pentru smartphone-uri care să concureze cu “Symbian” și “Windows Mobile”.

Google a preluat Android Inc. pe 17 august 2005, iar angajații importanți ai Android Inc. inclusiv Runbin, Miner și White, au rămas în companie și după achiziție.

Dan Morill a creat unele dintre primele mascote pentru logo, dar versiunea curentă a logo-ului vrede Android a fost proiectată de Irina Blok.

Data de 5 noiembrie a rămas cunoscută ca ziua de naștere Android. Android 1.0, prima versiune comerciala a sistemului de operare a fost lansată pe data de 23 septembrie 2008. Primul dispozitiv comercial care a folosit sistemul de operare Android a fost smartphone-ul “HTC Dream”.

 Ideea numelor date după diverse sortimente de dulciuri, pentru  versiunile Android, de dupa 1.5, vine de la managerul de proiect de la Google, Ryan Gibson. Când Google a lansat Android 4.4 KitKat, compania a oferit o explicație "oficială" pentru maniera de denumire a versiunii sistemului de operare: "Deoarece dispozitivele Android îți fac viața dulce. De fiecare dată mai dulce. De aceea, fiecare versiune Android va fi numită după un desert". 

Astfel an de an Android actualiza software-ul și fiecare nouă versiune primea un nume de desert. A început cu Cupcake, apoi Donut, Eclaire, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich, Jelly Bean, Kit Kat, Lollypop, Marshmallow, Nougat, Oreo și Pie. Fiecare dintre ele are și o scultpură gigantică aferentă, care este expusă în fața sediului Google.

 Aceste nume nu au fost niciodată anunțate înainte de lansare, asftel creându-se  o frenezie în jurul fiecărei lansări, foarte mulți oameni din toate colțurile lumii încercând să ghicească numele următoarei versiuni.

Totuși, numele iconice de deserturi dispar, începând cu versiunea Android 10, al cărui nume devine, simplu, Android 10.  

Din 2011, Android are cea mai mare bază de sisteme de operare instalate pe dispozitivele mobile din întreaga lume, iar din 2013, dispozitivele cu sistemul Android se vând mai mult decat dispozitivele cu sisteme de operare “Windows”, “iOS” si “MacOS” la un loc., asta facându-l cel mai popular sistem de operare din lume. 

Articol publicat de Daniela Popa