Știați că?

Scanere pentru coduri de bare

Scanere pentru coduri de bare

Ideea de a folosi un cod de bare pentru a scana articole nu este nouă. Acum se folosesc lasere, dar în 1949 când a fost inventat codul de bare, inventatorul lor, Norman Joseph Woodland, a dezvoltat și un sistem extrem de complex, bazat pe lumină, pentru scanarea codurilor (o cutie luminoasă și un proiector de film puse împreună, care însă era aproape inutilizabil.) Acest sistem de scanare greoi a ținut codul de bare pe loc destul de mult timp, deși Woodland și-a menținut interesul pentru ele chiar si după ce a început să lucreze pentru IBM. La momentul respectiv nimeni în afară de el nu a avut vreun interes în dezvoltarea codului de bare. Abia mai târziu, odată cu dezvoltarea  computerelor, codul de bare va deveni interesant. 

La începutul anilor '70, Computer Identics a dezvoltat tehnologia de scanare a codurilor de bare care avea să schimbe lumea. S-a bazat pe lasere, care au rezolvat problema tehnologiei imposibil de utilizat pe care o inventase Woodland... dar nici laserele nu erau cu mult mai eficiente. Publicul se temea de ele și nu mergeau bine pe piață.

Până când, la o expoziție de produse alimentare în 1971, RCA a afișat un truc cu instrumentul de „scanare ID”; clienții care au scanat cu succes o cutie RCA cu scanerul de identificare câștigau un premiu. S-a întâmplat ca la expoziție sa fie prezentă și compania IBM, care a remarcat  popularitatea instrumentului. După expoziție, IBM a început să urmărească interesul în creștere pentru tehnologia codurilor de bare – așa că l-au transferat pe Woodland si i-au incredintat spre conducere echipa de dezvoltare a codurilor de bare.

Apoi, a urmat o succesiune de întâmplări  care vor conduce scanerele de coduri de bare catre succes:

  • 1972: RCA lucrează cu magazinele alimentare Kroger la un test de 18 luni a Codului Bulls-Eye. Testul arată că procesul de imprimare poate uneori să murdărească codurile de bare, ceea ce face ca codurile să nu fie citite.
  • 1972-1973: Woodland și echipa sa de la IBM lucrează la o serie de bare negre la care, chiar dacă cerneala se întinde, ar arăta în continuare același cod. Acesta se numește UPC (Codul Universal de Produs) și este sistemul pe care îl cunoaștem cu toții astăzi. Asociația Națională a Lanțurilor Alimentare a acceptat UPC ca standard industrial pe 3 aprilie 1973. Primul scaner UPC a costat 300.000$ !
  • 1974: Un pachet de gumă Wrigley este primul produs scanat cu un cod de bare GS1. Este scanat într-un supermarket Marsh din Troy, Ohio.
  • 1977: 200 de magazine din USA folosesc tehnologia de scanare a codurilor de bare. Inițial majoritatea companiilor nu o cumpărau deoarece codurile de bare erau extrem de scumpe, dar s-a dovedit că magazinele care implementaseră tehnologia au avut un succes atât de copleșitor încât alte companii au fost aproape forțate să facă schimbarea. Scanerele de coduri de bare, singure, au avut un ROI raportat de 41,5%. Chiar și acum, codurile de bare economisesc în continuare incredibil de timp și au un ROI incredibil.
  • 1980: Peste 8.000 de magazine din America pe an treceau la tehnologia codurilor de bare datorită succesului dovedit. Ulterior au acaparat întreg mapamondul.

În 1948, când Norman Joseph Woodland a fost pionierul codurilor de bare, cel mai probabil că nu a realizat pe deplin cât de mult va schimba tehnologia sa lumea. Astăzi, pentru multe companii, a-și derula activitatea fără scanere de coduri de bare este inimaginabil.

Total Technologies este mândră să spună că a ajutat enorm de multe companii să lucreze mai inteligent și mai rapid prin intermediul scanerelor de coduri de bare. Comercializăm o varietate de scanere pentru coduri de bare, le puteți vedea pe smartscan.ro sau puteți apela la specialiștii noștri care vă stau întotdeauna la dispozițietel +40 372 317 714.

  Articol publicat de Daniela Popa