Știați că?

Tehnologia GPS

Tehnologia GPS

Odată cu evoluția tehnologiei, clasicele hărți după care ne ghidăm în călătoriile noastre cu mașina au fost înlocuite de GPS. Acest serviciu are o istorie impresionantă și pe măsură ce tehnologia GPS evoluează, va fi interesant să vedem unde vom ajunge.

 În zilele noastre, indiferent că vei călători în țară sau în străinătate, aceste sisteme de navigație, încorporate fie în masină, fie în telefon, te vor ajuta la ajungi la destinația dorită.

“Global Positioning System” (GPS), în traducere “Sistem de Poziționare Global”, este un sistem de navigație bazat pe sateliți spațiali care furnizează informații despre locație și timp, indiferent de condițiile meteorologice, oriunde pe glob sau pe lângă acesta unde există câmp vizual neobturat la patru sau mai multi sateliți. Sistemul furnizează capabilitați importante utilizatorilor militari, comerciali și civili din lumea întreagă. Este întretinut de guvernul Statelor Unite și este accesibil gratuit pentru oricine deține un receptor GPS.

Istoria GPS-ului

Invenția primului GPS i-a fost atribuită lui J.W. Jones, în anul 1909. Dispozitivul “Jones Live Map” a fost primul sistem de ghidaj pentru automobiliști realizat pe vremea când călătoria cu mașina era o adevarată aventură: nu existau autostrăzi, drumuri erau foarte puține și cu multe gropi, iar stațiile de carburanți erau la sute de kilometri distanța una de cealaltă. Dispozitivul inventat de Jones consta într-un sistem de discuri imprimate cu hărți care îi arăta șoferului direcția prin manevrarea unui cadran special. Discurile acopereau 100 de mile de drumuri cunoscute, cartografiate de The Touring Club ofAmerica. La fiecare 100 de mile, discul trebuia schimbat.

Design-ul GPS-ului este parțial bazat pe sisteme similare de radio-navigatie la sol, cum ar fi “LORAN” si “Decca Navigator”, dezvoltate la începutul anilor 1940 și folosite de către Marina Regala Britanica în timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

Dar Proiectul GPS a fost dezvoltat în anul 1973, pentru a depăși limitările sistemelor de navigație precedente, integrând ideile mai multor predecesori, inclusiv un număr de studii de proiectări de inginerie secrete din anii 1960. GPS-ul a fost creat si realizat de Departametul de Aparare SUA și era operat cu ajutorul a 24 de sateliți. A devenit în totalitate operațional în anul 1995. Bradford Parkinson, Roger L. Easton și Ivan A. Getting sunt creditați pentru invenția acestuia.

Progresul tehnologiei și noile cerințe pentru sistemul existent au condus la eforturi de modernizare a sistemului GPS prin implementarea noii generații de sateliti GPS III și “Următoarea Generatie a Sitemului Operational de Control” (OCX). Vicepresedintele American  Al Gore a facut anunțurile, iar în 1998, Casa Alba a inițiat aceste schimbări. În anul 2000, Congresul SUA a autorizat eforturile de modernizare GPS III.

Pe langa GPS, mai există și alte sisteme de navigare folosite, sau în curs de dezvoltare. Sitemul Rusesc Global de Navigatie prin Satelit (GLONASS) este un sistem contemporan cu GPS-ul, dar a avut de suferit din pricina lipsei de acoperire pe glob până la mijlocul anilor 2000. Mai exista și sistemele planificate sau aflate in dezvoltare: “Galileo Positioning System” al Uniunii Europene dezvoltat de Agenția Spațială Europeană, “Indian Regional Navigation Satellite System” al Indiei și “Beidou Navigation Satellite System” al Chinei.

GPS-ul ramane în momentul de față cea mai ușoară modalitate de orientare și navigație fără a folosi harta, ci doar un mic dispozitiv electronic ce ne arata cu precizie poziția pe glob și ne oferă informații despre traseul dorit.

Cu siguranță nu Știați că:

  • Pe orbită sunt treizeci și unu de sateliți GPS activi.
  • GPS-ul în mașini a fost introdus abia în 1996.
  • Sisteme GPS create de diverse branduri (TomTom, Waze) au încorporate voci de celebrități pentru o asistență de navigare mai distractivă. Voci pecum: Kim Cattrall, Burt Reynolds, Arnold Schwarzenegger, Homer Simpson, Darth Vader, Yoda și alții sunt disponibile pentru a face conducerea cu GPS mai personală și captivantă.
  • La sfârșitul anilor 1990, BMW a ales să scoată din fabricație sistemul GPS din vehiculele sale din Seria 5, deoarece mulți șoferi bărbați au refuzat să ia indicații de la vocea feminină încorporată.

Articol publicat de Daniela Popa