Știați că?

Tehnologia RFID

Tehnologia RFID

La fel ca și alte tehnologii complexe, nici tehnologia RFID nu poate fi numită invenția unui singur om. De-a lungul deceniilor multe minți luminate au contribuit la dezvoltarea acestei tehnologii. Este imposibil să identificăm o singură persoană ca fiind inventatoarea tehnologiei de identificare prin radiofrecvență. Conceptul de a trimite un semnal către un dispozitiv și de a primi un răspuns datează de la inventarea radarului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În 1946, Leon Theremin a fost sursa de inspirație pentru dezvoltarea unui instrument de spionaj sovietic care folosea o tehnologie asemănătoare RFID. Theremin a creat un instrument muzical care putea fi cântat fără a-l atinge fizic datorită undelor de frecvență statice pe care le genera. Uniunea Sovietică, inspirată de aceast instrument muzical, a ascuns o antenă care a fost activată de undele radio într-un sigiliu ceremonial oferit ambasadorului SUA. Sigiliul a transmis apoi sunetul din zona înconjurătoare înapoi către sovietici. Deoarece nu avea nevoie de baterii sau fire, dispozitivul a rămas nedetectat în apartamentul ambasadorului timp de 7 ani.

Nici britanicii nu s-au lăsat mai prejos și au dezvoltat sistemul „prieten sau dușman” pentru a putea determina dacă o aeronavă era un bombardier inamic sau un avion britanic care se întorcea dintr-o misiune peste Europa.

 La sfârșitul anilor 1960 și începutul anilor 1970, odată cu apariția microcipului, companiile au început să caute modalități de a aplica tehnologia la circuitele integrate mici.

Chiar dacă mulți oameni au contribuit la dezvoltarea RFID, totuși istoricii îi acordă cel mai mare credit lui Charles Walton. El câștigă această distincție, în parte, pentru că a fost prima persoană care a deținut un brevet pentru tehnologie. De fapt, a reușit să obțină brevete pentru aproape o duzină de dispozitive legate de RFID. Primul brevet pe care Walton și l-a asigurat și care includea de fapt acronimul RFID a fost identificatorul portabil de emitere a frecvenței radio, care a fost acordat la câteva decenii după ce conceptul de bază al RFID a început să apară.

Dar ce este tehnologia RFID?

Radio-Frequency-Identification (RFID) - Identificarea prin radiofrecvență este o tehnologie wireless avansată, care permite identificarea în mod unic a unui obiect, a unui animal sau a unei persoane, folosind datele transmise prin unde radio.

Cum funcționează tehnologia RFID?

RFID este o combinație de diverse tehnologii denumite generic Identificare Automată și Captarea Datelor (sau AIDC). Tehnica AIDC poate identifica automat produsele, poate colecta date și introduce datele colectate direct într-un computer, unde intervenția umană necesară rămâne minimă sau chiar funcționeză și fără input uman. Spre deosebire de tehnologia convențională de citire a codurilor de bare bazată pe vizualizare, RFID nu are nevoie să citească un cod pentru a identifica obiectele. Datorită acestui fapt, sistemele RFID pot urmări cu ușurință o varietate de produse din întregul lanț de aprovizionare cu cea mai mare promptitudine și precizie.

O soluție RFID completă cuprinde trei componente:

Tag - se compune dintr-o antenă pentru transmiterea și recepția semnalelor. De asemenea, are un cip RFID care include informații despre elementele la care este atașat. Tagurile RFID vin în forme și dimensiuni diferite.

Cititor - ajută la primirea și interogarea informațiilor incluse într-o etichetă.

Software de management - vă permite să gestionați cu ușurință toate datele provenite de la etichetă. Între timp, le permite utilizatorilor să ia decizii în cunoștință de cauză și să ia măsurile corespunzătoare.

Știați că?

  • Vaticanul a folosit RFID pentru a ține evidența a peste 2 milioane de manuscrise antice din Biblioteca Vaticanului.
  • În 2007, un McDonald’s din Coreea a devenit primul restaurant care a oferit un sistem de plată cu RFID prin telefoane flip.
  • Una dintre cele mai comune utilizări pentru tehnologia RFID este reducerea pierderilor – iar acest lucru a fost ilustrat când un jaf de 1,5 milioane de dolari la un cazinou din USA a fost prevenit de cipurile de poker cu RFID incorporat. Iar reducerea pierderilor nu este singura modalitate prin care cazinourile pot folosi etichetele RFID. Cazinourile pot folosi etichetele pentru a înregistra cât cheltuiți, unde cheltuiți, ca apoi să folosească aceste informații pentru a vă menține în „joc” mai mult timp, asigurându-vă băuturile și alte servicii conexe care sunt programate și adaptate activității dvs.
  • Același sistem RFID mai este folosit și pentru recuperarea mingilor de golf. Deși sună ca o pierdere minoră, golful nu este deloc un hobby ieftin, toate echipamentele fiind extrem de scumpe. Deseori mingile de golf ajung în iazuri, lacuri, tufișuri și chiar în buzunarele altor jucători de golf! E mai ieftin să le implementezi taguri RFID, decât să le pierzi.

Este evident că tehnologia RFID a parcurs un drum lung în ultimele decenii. Dar noi considerăm că acesta  este doar începutul. Integrarea sistemelor RFID devine din ce în ce mai populară și poate constitui un avantaj competitiv extraordinar pentru companii și intreprinderi. Are aplicabilitate în numeroase  domenii de activitate cum ar fi: logistică, retail, producție sau automotive. Este important să găsim o soluție personalizată vis-a-vis de cum poate fi utilizată tehnologia RFID pentru a vă optimiza afacerea. Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul Total Technologies. Echipa noastră de consultanți vă poate oferi soluții personalizate care să răspundă nevoilor unice ale companiei dumneavoastră. Contactați-ne chiar astăzi, sunați la tel +40 372 317 714.  

Articol publicat de Daniela Popa