Știați că?

Tehnologia Bluetooth

Tehnologia Bluetooth

Știați că Dr. Jaap Haartsen a inventat  bluetooth-ul în timp ce lucra la Ericsson în anul 1990?

Tehnologia Bluetooth a fost inventată într-un laborator Ericsson din Lund, Suedia, în 1990, și a devenit un standard global de conexiuni wireless pe distanțe scurte. Astăzi, tehnologia este folosită nu doar la telefoane mobile și PC-uri, ci la aproape toate dispozitivele electronice de larg consum, dispozitive medicale, aparate de fitness, mașini și case, etc.

Dr. Jaap Haartsen este numit de către Oficiul de Brevete Eureopean, „tatăl Bluetooth-ului”. Haartsen spune: „Tehnologia Bluetooth a devenit un standard pentru comunicații dispozitiv-la-dispozitiv. Deși contestat frecvent, aceasta a devenit un succes imens pe care nu l-am prevăzut.”

Dr. Haartsen a lucrat cu o echipa de ingineri Ericsson pentru a aduce Bluetooth pe piață. Cel mai apropiat partener al său, Sven Mattisson, își amintește atribuirea lor: „ Am vrut sa înlocuim cablurile, fără a folosi mai multă putere decât un cablu.”

 Astăzi, Bluetooth Special Interest Group are sediul central mondial în Bellevue, Washington, cu birouri în întreaga lume. Scopul lor este de a încuraja dezvoltarea, cercetarea și punerea în aplicare a tehnologiei software-ului Bluetooth. 

Deseori tehnologiile Wifi și Bluetooth sunt confundate, deoarece într-adevar sunt similare, amble fiind forme de comunicare fără fir, dar totuși există diferențe între ele.

Diferența dintre Bluetooth si Wifi:

Bluetooth este o tehnologie concepută pentru a permite comunicarea fără fir pe distanță scurtă între dispozitive electronice, cum ar fi între un laptop și un smartphone sau între un computer și un televizor. Bluetooth funcționează folosind frecvențe radio, mai degrabă decât spectrul infraroșu folosit de telecomenzile tradiționale. Drept urmare, Bluetooth elimină nu doar necesitatea unei conexiuni prin cablu, ci și pentru menținerea unei linii vizuale clare pentru a comunica între dispozitive.

Wi-Fi este similar cu Bluetooth prin faptul că folosește și unde radio pentru transferul de date de mare viteză pe distanțe scurte, fără a fi nevoie de o conexiune prin cablu.

 Wi-Fi funcționează prin ruperea unui semnal în bucăți și transmiterea acelor fragmente pe mai multe frecvențe radio. Această tehnică permite transmiterea semnalului la o putere mai mică pe frecvență și, de asemenea, permite mai multor dispozitive să utilizeze același transmițător Wi-Fi.

Bluetooth și Wi-Fi diferă în ceea ce privește scopul și capacitățile - Bluetooth permite transferul de date pe distanță scurtă între dispozitive. De exemplu, este folosit în mod obișnuit în căștile pentru telefoane mobile, permițând utilizarea telefonului hands-free. Wi-Fi, pe de altă parte, permite dispozitivelor să se conecteze la Internet. Bluetooth limitează numărul de dispozitive care se pot conecta la un moment dat, în timp ce Wi-Fi este deschis pentru mai multe dispozitive și mai mulți utilizatori. În plus, Bluetooth, deoarece necesită doar un adaptor pe fiecare dispozitiv de conectare, tinde să fie mai simplu de utilizat și necesită mai puțină putere decât Wi-Fi, deși acest lucru se realizează în detrimentul intervalului și vitezei de transfer de date, în care Wi-Fi depășește de obicei capacitățile Bluetooth.

Știați că tehnologia Bluetooth folosește ”sclavi”?

Când dispozitivele Bluetooth se conectează între ele (de exemplu, telefonul și difuzorul fără fir), este cunoscută ca relație master-slave. Unul dintre dispozitive este ’’master’’, iar toate celelalte dispozitive sunt ‘’slaves’’. ”Masterul” transmite informații către ”slaves”. Un master poate avea până la 7 slaves, motiv pentru care computerul dumneavoastră poate fi conectat prin Bluetooth la mai multe dispozitive în același timp (de exemplu, o tastatură wireless, mouse, imprimantă, difuzor etc.). Când dispozitivele sunt conectate împreună prin Bluetooth, se numește „piconet”.

Articol publicat de Daniela Popa