Noutati

Ce este Industry 4.0? Cum a apărut și cum impactează piața forței de muncă?

Ce este Industry 4.0? Cum a apărut și cum impactează piața forței de muncă?

Ce este Industry 4.0?

                Conectarea mai multor produse la internet, prezența senzorilor, expansiunea comunicațiilor wireless, dezvoltarea roboților și a mașinilor inteligente, analiza datelor în timp real au potențialul de a transforma modul în care producția este realizată. Conectarea lumii fizice cu cea virtuală, în sisteme cyber-fizice va avea un impact disruptiv asupra proceselor de fabricație și mai ales a oamenilor. Pe scurt, această revoluție încorporează tehnologii inteligente, conectate între ele, depășind cadrul organizațiilor și interferând cu viața noastră de zi cu zi.

Industry 4.0 reprezintă noul val în evoluția tehnologică a producției, ce are ca scop transformarea unităților de producție în “fabrici inteligente”, pentru a raspunde noilor standarde stabilite de o piață aflată într-o continuă schimbare. 

Tranziția spre Industry 4.0 se face prin:

  • Automatizare
  • Digitalizare
  • Informatizare
  • Mobilitate

Din punct de vedere economic, Industry 4.0 reprezintă o șansă de relansare, de retehnologizare a producției și de evoluție a modelelor de afaceri pentru servicii și produse.

Din punct de vedere politic și social, prin introducerea conceptului Industry 4.0 s-a urmărit reindustrializarea Europei, la standaredele actuale, pentru o dezvoltare durabilă. După două decenii în care producția a fost transferată în Asia și s-a ajuns ca numai una din 10 companii la nivelul UE să facă producție, Comisia Europeană a elaborat un plan numit „European Industrial Renaissance”, constând în dezvoltarea unei industrii care să lanseze mai repede produse, să crească flexibilitatea și să sporească eficiența utilizării resurselor prin digitalizare.

Cum a apărut Industry 4.0?

Industry 4.0 a apărut ca o necesitate pentru eficientizarea proceselor de producție.

Expresia „A patra revoluție industrială" a fost folosită pentru prima dată de către Klaus Schwab (președintele executiv al Forumului Economic Mondial) în anul 2015 într-un articol publicat în Foreign Affairs. Termenul de Industry 4.0 (Industrie 4.0) a apărut întâi în anul 2011, printr-o inițiativă strategică a guvernului german și se caracterizeaza printr-o fuziune a tehnologiilor care atenuează liniile dintre sferele fizice, digitale și biologice. În aprilie 2013, termenul „Industry 4.0" a apărut iar la un târg industrial din Hanovra, Germania, și a devenit rapid strategia națională a Germaniei.

Ulterior acest concept a fost preluat de întreaga Europă, după care el a fost adoptat la nivel global. În America, conceptul s-a numit „Smart Manufacturing”, în China poartă numele de „Made in China 2025”, iar în Japonia „Innovation 25”. Dar toți își propun același lucru, și anume dezvoltarea unei industrii care să lanseze mai repede produse, să crească flexibilitatea și să sporească eficiența utilizării resurselor prin digitalizare.

 

Piața forței de muncă în Industry4.0

Industry 4.0 va transforma economiile la nivel global, locurile de muncă și implicit societatea. Fiecare revoluție industrială a adus modificări majore pe piața muncii. Cu siguranță competențele cerute în “fabricile inteligente” vor fi altele decât cele din prezent. Cel mai probabil, foarte multe dintre activitățile desfășurate azi: deservire mașini de producție, poziționare de precizie, asamblare, inspecție de calitate vor fi realizate automat, cu ajutorul mașinilor sau roboților, care nu doar că sunt mai eficiente, dar și comunică perfect cu sistemele de decizie și control.

Există riscul ca societatea să se confrunte cu șomaj masiv pentru anumite categorii de angajați și mai ales cu lipsa personalului cu competențe digitale. Persoanele cu competențe digitale vor fi incluse în transformare iar cele mai puțin pregătite nu vor găsi locuri de muncă în noul context. Acest aspect este unul foarte important și probabil cel mai greu de rezolvat. Tehnologiile noi apar cu un ritm accelerat, iar sistemul educațional se schimbă mult mai lent, motiv pentru care este imperios necesar ca oamenii de business să conștientize și să acorde o importanța majoră acestui aspect.

 Momentan, companii din întreaga lume caută soluții care să diminueze impactul lipsei forței de muncă, iar o metodă de combatere o reprezintă automatizarea. Total Technologies face și ea parte din aceste companii. Pentru noi dinamica forței de muncă reprezintă o preocupare constantă, mereu încercăm să cautăm soluții care să ajute oamenii la locul de munca, să le ușureze jobul și mai ales să le ofere posibilitatea de a se dezvolta. Toate solutiile și echipamentele pe care noi le comercializam fac asta.               

Adaptarea întregului ciclu din productie la era digitală a tehnologiei industriale va face, fară doar si poate, delimitarea între afacerile care doresc să rămână relevante în contextul economic actual și companiile care fac eforturi majore doar pentru a supraviețui. Automatizarea producției aduce producătorii într-o zonă de competitivitate ridicată datorită transformării fabricilor în unitați conectate și auto-organizate. Astfel de centre de producție prezintă o eficiență crescută, pentru că fabricarea produselor se realizează într-un timp mai scurt și la costuri semnificativ reduse, ceea ce determină automat și cresterea profitului.

Nu ezitați să cereți o consultanță pentru a afla exact ce tehnologie se potrivește afacerii dumneavoastră, cum o puteți implementa și cum vă poate ajuta să depăsiți provocările pe care le întâmpină afacerea dumneavoastră. Avem o echipă de profesioniști, care vă poate ajuta să vă duceți afacerea la un alt nivel.